به گزارش راهبرد معاصر، «مرحله نخست شامل آتشبسی ۴۵ روزه، آزادی ۳۵ گروگان اسرائیلی و آزادی ۱۰۰ تا ۲۵۰ اسیر فلسطینی در ازای هر اسیر اسرائیلی خواهد بود..تعداد کل اسرای فلسطینی که آزاد می شوند ممکن است به ۴ تا ۵ هزار نفر برسد». این بخشی از گزارش امروز کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی درباره جدیدترین تحرکات برای دستیابی به توافق تبادل اسرا میان حماس و تلآویو است.
روزنامه لبنانی الاخبار امروز (۳۰ ژانویه) با اشاره به اینکه مذاکرات بین مقاومت فلسطین و رژیم اسرائیل در مسیر دستیابی به یک توافق جدید «در حال پیشرفت است»، نوشت تلآویو که با اقدام نظامی هیچ یک از اهداف جنگ را محقق نکرده، تلاش دارد دستکم برای مهار اعتراضات داخلی مرحله دیگری از تبادل اسرا را کلید بزند، حماس نیز تلاش دارد از این فرصت برای آزادی اسرای فلسطینی بیشتر، توقف جنگ و فراهم کردن مقدمات بازسازی نوارغزه استفاده کند، بویژه که شمار زیاد اسرای اسرائیلی «برگ برنده» آن است.
این در حالی است که قاهره شب گذشته شاهد برگزاری دو نشست جداگانه مقامات مصری با یک هیأت از حماس و یک هیأت امنیتی اسرائیلی بود. وبگاه «آکسیوس» نیز بامداد سهشنبه از سفر رئیس سازمان امنیت داخلی اسرائیل (شاباک) «رونین بار» به مصر و دیدار با مقامات این کشور خبر داد، هرچند که ادعا کرد این سفر درباره وضعیت محور «صلاحالدین» (فیلادلفیا) است نه تبادل اسرا.
یکشنبه پیش نیز دیدارهای رؤسای موساد و شاباک با مسؤولان آمریکایی، قطری و مصری در پاریس با هدف «حرکت به سمت توافق جدید تبادل اسرا» بین اسرائیل و مقاومت فلسطین برگزار شد.
شبکه تلویزیونی ان.بی.سی به نقل از یک منبع آگاه از روند مذاکرات گزارش داد توافق احتمالی شامل آزادی گروگانهای آمریکایی و اسرائیلی باقیمانده نزد حماس به صورت مرحلهای خواهد بود و از زنان نیز آغاز میشود. در مقابل شماری از اسرای فلسطینی آزاد میشوند و توقف تدریجی جنگ و ارسال کمکها به غزه کلید خواهد خورد.
وبسایت عبری «والا» جزئیات بیشتری را فاش کرد و به نقل از مقامات اسرائیلی و قطری نوشت که طرحی سه مرحلهای به حماس پیشنهاد میشود که در مرحله نخست، ۳۵ تا ۴۰ اسیر اسرائیلی از جمله زنان سالمندان و کسانی که در شرایط سخت پزشکی قرار دارند، آزاد خواهند شد. این طرح همچنین شامل آتشبس شش هفتهای و آزادی اسرای فلسطینی خواهد بود اما جزئیات دو مرحله بعدی مورد توافق قرار نگرفته است. مرحله دوم شامل آزادی نظامیان و شهروندانی است که دارای سن زیر ۶۰ سال خواهد بود و مرحله سوم، تحویل اجساد اسرایی است که در دوران اسارت در غزه کشته شدند. همچنین درباره تعداد اسرای فلسطینی که در قبال آنها آزاد خواهند شد، رایزنی خواهد شد.
الاخبار امروز نوشت اما این توافق احتمالی میتواند منجر به فروپاشی کابینه اسرائیل شود، به همین دلیل نیز دفتر نخستوزیری بنیامین نتانیاهو «به سرعت» جزئیات توافق احتمالی را تکذیب کرد و گفت که شامل «شرایطی غیرقابل قبول برای اسرائیل» است. در حالی که نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر محمد بن عبدالرحمن آل ثانی گفت که مرحله کنونی مذاکرات ممکن است به آتش بس دائمی منجر شود هرچند که «نمی توانیم پاسخ حماس را پیش بینی کنیم».
کاخ سفید نیز مذاکرات جاری را «سازنده و امیدوارکننده» دانست و اعلام کرد که «ما هنوز از خط پایان عبور نکردهایم، اما از بحثها، روند آنها و وعده دستیابی به چیزی که ممکن است بسیار مهم باشد، احساس رضایت داریم».
در سایه انتشار این اخبار، مشاور رسانهای رئیس دفتر سیاسی حماس طاهر النونو، شامگاه دوشنبه تأکید کرد که آتشبس کامل و نه موقت در غزه، مقدمه اصلی هر اقدام بعدی در خصوص توافق تبادل اسرا است. تبادل اسرا و بازسازی غزه در مرحله بعد از آتشبس قرار دارد، نکته اصلی، توقف حملات به نوار غزه است و زمانی که این مسئله صورت گرفت، میتوان سایر جزئیات را بررسی کرد.
حماس اسرائیل و شخص بنیامین نتانیاهو را مسئول کارشکنی در توافق دانست و اعلام کرد که «ملت فلسطین و قدرت مقاومت، نخستین تضمین [اجرای توافق] هستند. گذشته از اینکه قطر، مصر و ترکیه هم ضمانتهای سیاسی دادهاند.. هنوز زود است که درباره تعداد اسرایی که آزاد خواهند شد، صحبت کنیم، ولی ما به دنبال آزادی اسرای خود و تضمین اسارت مجدد آنان هستیم»./ فارس